”HYBRIDTRUSSEL”, KRISBEREDSKAPSVECKA OCH STRATEGISK KOMMUNIKATION

”I believe the future is private,”

Mark Zuckerberg

Oavsett om du är intresserad eller ej av teknik så har Facebook en stor påverkan på ditt vardagliga liv. Även om du själv saknar ett eget konto. Facebook har sedan länge gått från att vara en digital tjänst bland andra, Facebook är en del av infrastrukturen, föreningar, företag och till och med myndigheter baserar delar av sin verksamhet på den kommersiella plattformen. 

Efter några år av turbulens och kraftfullt ifrågasättande av jättens datahantering, med tyngdpunkt på det Amerikanska valet och skandalen med Cambridge Analytica. Så har Zuckerberg efter hand arbetat allt hårdare med att återuppbygga varumärkets trovärdighet. Flertalet förändringar har skett på plattformen och fler är på väg, att Facebook öppnar upp sin data för en mindre grupp forskare är ett stort steg på vägen mot ökad transparens. 

Om du inte orkar se hela föredragen från nyss avslutade F8 så vill jag rekommendera Joakim Jardenbergs summeringar och reflektioner på hans Linkedin. 

Gråzonsproblematik och hybridhot är inte längre enbart Buzz Words, det är verklighet. Cyberattacken mot Norska Hydro bedöms kostat företaget en halv miljard. Vad har det kostat i trovärdighet? Vad har det kostat samhället gällandet förtroende för samhällsviktig verksamhet? 

Apropå Hydro så är Hybridundersøkelsen av Norska Næringslivets sikkerhetsråd läsvärd, hur ser privat sektor i Norge på hybridhot, cyberattacker, påverkansoperationer och likande.  

Mer underhållande är 2025, vidoeserie av SOFF med Joanne Hildebrandt och Annika Avén vid ledningen. 

Lyssna. Läs. Lär

Rapporter:

https://www.ffi.no/no/Rapporter/18-00080.pdf

Video:

Artiklar & reportage:

Händelser:

Goda exempel 

  • Komet omvärldsbevakning
    Komet arbetar löpande med omvärldsbevakning och avser att regelbundet bl.a. publicera länksamlingar till nyheter mm. med särskild relevans för innovation, etik och gränslandet mellan juridik och teknik.
    https://www.kometinfo.se/nyheter/omvarldsbevakning-v-18/
  • Joakim Jardenberg
    Följ han på Linkedin